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Questions from Contractors : 

1. Question : Where can I find a copy of the DOI Code Interpretations ? 

 Answer :  http://www.ncdoi.com/OSFM/Engineering_and_Codes/Default.aspx?

field1=Code_Interpretations&user=State_Building_Codes 
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2. Question : When I replace or  install any fuel fired appliance inside a home or  where the appliance is capable 

of producing Carbon Monoxide in the home, am I required to install Carbon Monoxide Detectors ? 

Answer : Yes. The code requires Carbon Monoxide Detectors to be (installed) at the bedrooms/sleeping rooms 

when a fuel fired appliance is installed or replaced. It is your responsibility to make sure the detectors are installed in 

accordance with the manufactures installation instructions and the detectors comply with UL 2034. The detectors lay-

ing on a shelf in the box do not meet the code requirements nor do they do not save lives if they are not installed. 

3. Question : When installing a Hybr id PSI gas system with a manifold, how do I size the manifold  ? 

Answer : The manifold needs to be sized using the total BTU of all appliances on the low psi side of the regula-

tor and using the longest length method in accordance with Table 402.4 (8) when using copper tubing for the low psi 

gas lines.  

4. Question : When installing copper  tubing for  gas lines outside above grade outside, do I need to protect the 

tubing from damage. 

Answer : Any gas tubing within 3ft of the ground need to be protected with schedule 40 PVC. See the following 

DOI interpretation.  

 Section: 404.7  

Question:  Is aboveground gas piping outdoors required to be protected?  

Answer:  Yes. Section 404.7 states "Piping installed above ground, outdoors, and installed across the surface of 

roofs shall be securely supported and located where it will be protected from physical damage."  

Copper tubing, corrugated stainless steel tubing (csst), and brass pipe shall be protected with a schedule 40 pol-

yvinyl chloride (pvc) sleeve or equivalent from a point 3 inches below grade to a point 3 feet above grade. The 

protection shall be provided at the building, when the piping is not protected by the gas meter, gas appliance or 

other means, and also at the storage tank when L P gas is used. The protection will not be required for black 

steel and galvanized steel pipe. When the manufacturer’s installation instructions require additional protec-

tion, the protection shall be provided. Exposed ferrous metal shall be protected from corrosion. 



                                                    

                                                 Five and Eleven Month Letters 

Our office generates Five and Eleven month letters on permits that are about to expire; a copy of these 

letters are mailed to your address by USPS. A copy of this letter is also provided to the inspector in that 

assigned area and the inspector will call the contractor to check the status of the job. If your permit gets 

placed in stop work status after we have used our resources to keep you informed of your permit status 

then you will be required to purchase another permit for the work being done. All permits are public rec-

ord this means anyone has the right to review your permits. When a complaint is filed with the State 

Board of Examiners of Plumbing, Heating & Fire Sprinkler Contractors, permit records for that contractor 

are one of the first things they ask us to provide. Please check your records for open/ stop work permits 

and keep them current. If you need help or would like to discuss this please contact me. 

 

                   State Board of Examiners of Plumbing, Heating & Fire Sprinkler Contractors. 

 21 NCAC 50 .0402 PERMITS  

(a) A licensed contractor shall ensure that a permit is obtained from the local Code Enforcement official 

before commencing any work for which a license is required by the Board, except as set out in Paragraph 

(c) of this Rule. The contractor shall also ensure that a request for final inspection of the work for which a 

license is required is made by himself, the general contractor or the owner within 10 days of the earlier of 

the system being made operational or placed in service, absent agreement with the owner and the local 

Code Enforcement official. Absent agreement with the local Code Enforcement official the licensee is not 

relieved by the Board of responsibility to arrange inspection until a certificate of compliance or the equiva-

lent is obtained from the local code enforcement official or the licensee has clear and convincing evidence 

of his effort to obtain same.  

(b) A licensed contractor shall not allow a permit to be obtained or his license number to appear 

upon a permit except for work which he or his employees perform, over which he or a properly licensed 

technician will provide general supervision until the completion of the work for which he holds an executed 

contract with the licensed general contractor or property owner and for which he receives all contractual 

payments.  

"The Code is not a peak to reach but a foundation to build from." 

If you would like to have your questions answered in our newsletter please send information to alexe@cityofws.org 

or call 336-727-2382, 336-462-7501.  Thank You 
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