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Question : Does the code require me to insulate a dryer vent that passes through an 

attic or unconditioned space ? 

 Answer :  No, Section 603.12 in the NCMC does not apply to exhaust duct. This sec-

tion is for supply and return ducts to prevent condensation on the exterior of the duct 

surface in unconditioned space. Supply and return duct will need to be insulated in ac-

cordance 403.2.1 NCECC and section 503.2.7 NCECC 

 

Question :  What gauge pipe does the code require for dryer exhaust duct ? 

Answer : Section 504.6.1 NCMC requires the exhaust duct to be a minimum of 0.016 

inch ( 28 Gauge) in typical applications. If the duct is in a commercial building and is 

penetrating a fire partition  section 607.5.3NCMC would require the duct to be 24 

gauge. If the duct is  in a commercial building and penetrates a fire-resistance rated 

floor /ceiling assembly then section 607.6.1 NCMC would require the duct to be 26 

gauge.  

 

Question :  If I replace a heating system am I required to install a programmable ther-

mostat ? 

Answer :  No.  You are only required to install a programmable thermostat if you re-

place the thermostat and there is not already a programmable in the house. If the exist-

ing thermostat is compatible with the new system being installed the code does not re-

quire you to replace it. 

 

Question :  What is the requirements for commercial refrigerant piping insulation ? 

Answer : Section 503.2.8 of the NCECC requires the insulation to be 1.5” thick with a 

thermal conductivity not exceeding 0.27 per inch. 

 

Question : Am I required to label the length of a dryer vent that I have installed ? 

Answer : Yes. Section 504.6.5 NCMC Length identification. The equivalent length of 

the exhaust duct shall be indentified on a permanent label or tag. The label or tag shall 

be located within 6 feet of the exhaust duct connection. 

If you are installing  new refrigerant piping or if you are connecting back to existing 

piping and the piping size is a different size than what is referenced in the manufac-

tures installation instructions you must leave alternate pipe sizing information from the 

equipment manufacture on site with the installation instructions in order to get your 

inspection completed. Please do not fax this information to the inspector. It is to hard 

for the inspectors to keep up with this information from one job to another. The owners 

may need this information for future reference as well. Section 304.1 NCMC requires 

that  this information to be left on site for the inspection. 

 

Refrigerant piping size information 
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If you wish to have your questions included in our monthly newsletter,                                                                                                                   

Please send to alexe@cityofws.org  Alex Ellis Senior Mechanical Inspector 336-727-2382 

Contact information 
If you have a occupied  dwelling that needs an inspection, please leave us the contact information on the permit and let the owners or ten-

ants know that we will be contacting them to make arrangements to gain access to perform your inspection .Please Do not tell them when 

we will be there to do the inspection because we may be running behind a day or we may have someone out . You can let them know 

that you have your inspection scheduled and that we will contact them.  

                   NCMC SCOPE AND ADMINISTRATION  

102.2 Existing installations. Except as otherwise provided for 

 in this chapter, a provision in this code shall not require the 

removal, alteration or abandonment of, nor prevent the contin-

ued utilization and maintenance of, a mechanical system law-

fully  in existence at the time of the adoption of this code. 

102.3 Maintenance. Mechanical systems, both existing and 

new, and parts thereof shall be maintained in proper operating 

condition in accordance with the original design and in a safe 

and sanitary condition. Devices or safeguards which are 

required by this code shall be maintained in compliance with 

the code edition under which they were installed. The owner or 

the owner’s designated agent shall be responsible for mainte-

nance of mechanical systems. To determine compliance with 

this provision, the code official shall have the authority to 

require a mechanical system to be re-inspected.  

102.4 Additions, alterations or repairs. Additions, altera-

tions, renovations or repairs to a mechanical system shall con-

form to that required for a new mechanical system without 

requiring the existing mechanical system to comply with all of 

the requirements of this code. Additions, alterations or repairs 

shall not cause an existing mechanical system to become 

unsafe, hazardous or overloaded. 

Minor additions, alterations, renovations and repairs to 

existing mechanical systems shall meet the provisions for new 

construction, unless such work is done in the same manner and 

arrangement as was in the existing system, is not hazardous and 

is approved. 

 

 

105.1 Modifications. Whenever there are practical difficulties 

involved in carrying out the provisions of this code, the code 

official shall have the authority to grant modifications for individual 

cases upon application of the owner or owner’s representative, 

provided that the code official shall first find that 

special individual reason makes the strict letter of this code 

impractical and the modification is in compliance with the 

intent and purpose of this code and does not lessen health, life 

and fire safety requirements. The details of action granting 

modifications shall be recorded and entered in the files of the 

mechanical inspection department. 

105.2 Alternative materials, methods, equipment and 

appliances. The provisions of this code are not intended to prevent 

the installation of any material or to prohibit any method 

of construction not specifically prescribed by this code, provided 

that any such alternative has been approved. An alternative 

material or method of construction shall be approved 

where the code official finds that the proposed design is satisfactory 

and complies with the intent of the provisions of this 

code, and that the material, method or work offered is, for the 

purpose intended, at least the equivalent of that prescribed in 

this code in quality, strength, effectiveness, fire resistance, 

durability and safety.  

105.5 Material, equipment and appliance reuse. Materials, 

equipment, appliances and devices shall not be reused unless 

such elements have been reconditioned, tested and placed in 

good and proper working condition and approved. 
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