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Mechanical News January 2013 

 Questions from contractors 

 

 

 

 

  

1. Question : Am I required to  perform a load calculation on every job  that I 
install regardless if it’s a new install or a replacement? 

Answer : Yes . All  heating and cooling equipment shall be sized in accordance 
with ACCA Manual S based on building loads calculated in accordance with 
ACCA Manual J or other approved heating and cooling  calculation methodol-
ogies, see  NCMC section 312.1. Ducts systems installed in single dwelling  
units shall be sized in accordance with ACCA manual D or other approved 
methods. Duct installed in other buildings shall be sized in accordance with 
ASHRAE, see NCMC section 603.2 

(Information on this topic from the North Carolina State Board of Examiners.) 

The Role of State Board of Examiners of Plumbing, Heating, and Fire Sprinkler 
Contractors  

In addition to the Mechanical Code, a licensee of the Plumbing, Heating, and Fire 
Sprinkler Contractor Board (Board) is subject to the rules set forth By G.S. 87-21, and 
in particular 21 NC Administrative Code 50.0505 which addresses General Supervi-
sion and Standard of Competence. This Board is charged with the examination, regula-
tion, investigation, and discipline of licensees (http://nclicensing.org/). As such, in 
cases where an in-depth investigation of performance is required, this Board should be 
the primary contact.  

The requirements of the Board are sometimes used synonymously with the Building 
Code, but the Board Rules are more distinct for residential heating systems, especially 
in regards to zoning and temperature differentials. Also, the Board requires all licen-
sees to perform, and keep records of, load calculations performed for each heating sys-
tem, air conditioning system, or both, prior to the installation. Refer to paragraph (d) in 
a reprint of the 21 NCAC 50.0505 section below.  

Excerpt of Board Rules:  

21 NCAC 50 .0505 GENERAL SUPERVISION AND STANDARD OF COMPE-
TENCE  

(b) The provisions of the North Carolina Building Code, including the provisions of 
codes and standards incorporated by reference, and adopted by the Building Code 
Council of North Carolina are the minimum standard of competence applicable to con-
tractors licensed by the Board. Licensees shall design and install systems which meet 
or exceed the minimum standards of the North Carolina State Building Code, manufac-
turer's specifications and installation instructions and standards prevailing in the indus-
try.  

 

(d) Every newly installed residential heating system, air conditioning system or both 
shall be designed and installed to maintain a maximum temperature differential of four 
degrees Fahrenheit room-to-room and floor-to-floor. On multilevel structures, contrac-
tors shall either provide a separate HVAC system for each floor or to install automati-
cally controlled zoning equipment for each level with individual thermostats on each 
level to control the temperature for that level. The seasonal adjustment needed to main-
tain the four degrees Fahrenheit room-to-room and floor-to-floor maximum tempera-
ture differential shall not be accomplished through the use of manual dampers.  
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(e) All licensed HVAC contractors or licensed technicians shall perform a room-by-room load calculation for 
all newly installed residential structures prior to installing heating systems, air conditioning systems, or both, 
which calculations shall be specific to the location and orientation where the HVAC system or equipment is to 
be installed. A written record of the system and equipment sizing information shall be provided to the home-
owner, owner or general contractor upon request and a copy shall be maintained in the job file of the licensee 
for a minimum of six years. Load calculations shall be performed by a licensee who holds the appropriate li-
cense from this Board, or a licensee may utilize a load calculation carried out for this particular structure and 
location by a North Carolina Licensed Professional Engineer. 

 

(f) When either a furnace, condenser, package unit or air handler in an existing residential heating or air condi-
tioning system is replaced, the licensed HVAC contractor or licensed technician is required to perform a mini-
mum of a whole house block load calculation. When a furnace, condenser, package unit or air handler in a res-
idential heating or air conditioning system is replaced, the licensee shall ensure that all systems and equipment 
are properly sized. The licensee may utilize industry standards, reference materials, evaluation of the structure, 
and load calculations. A written record of the system and equipment sizing information shall be provided to 
the homeowner, owner or general contractor upon request and a copy shall be maintained in the job file of the 
licensee for a minimum of six years. If a load calculation was not performed or if a load calculation was per-
formed and it is later determined by the Board that the unit installed was undersized or oversized, the installa-
tion will be considered as evidence of incompetence. Load calculations shall be performed by a licensee who 
holds the appropriate license from this Board, or a licensee may utilize load calculations carried out for this 
particular structure and location by a North Carolina Licensed Professional Engineer. 

 

History Note: Authority G.S. 87-18; 87-23; 87-26;  

Eff. February 1, 1976;  

Readopted Eff. September 29, 1977;  

Amended Eff. July 3, 2012; January 1, 2010; March 1, 2005; January  

1, 2004; July 1, 2003; July 1, 1991; October 1, 1989; May 1, 1989.  

                                ( Information from Winston Salem/Forsyth County Inspections Division on this topic.) 

The Code Requires “….For one and two-family dwellings and townhouses, heating and cooling equipment shall be sized 
in accordance with ACCA Manual S based on building loads calculated in accordance with ACCA Manual J, or other 
approved heating and cooling calculation methodologies.” NCMC Section 312.1.  

Similarly, Section 603.2 of the NCMC requires “…Ducts installed within a single dwelling unit shall be sized in accord-
ance with ACCA Manual D or other approved methods…”  

In short, the Code requires these calculations be performed, and be available, but no peer review is required.  

Refer to Section 107.1 of the NC Administrative code for minimum inspections. As is the case for a review of plans 
from a design professional, a quick check certainly can be performed by experienced code officials, but a line-item by 
line-item review of the design professional’s load calculations is usually not warranted or expected.  

Likewise, it is within the permitting Agency’s authority to require drawings and specifications and additional data as 
required in order to determine the compliance with the applicable Codes, refer to Section 106.2.1 and 106.2.2 of the NC 
Administrative Code.  

Summary :  Have your load calculation completed for every job that you install regardless if it’s a replacement of an 
existing system or the installation of a new system. It is good practice to have them available if requested by the inspec-
tor. If the calculations are requested by the inspector ,they must be available  before the inspection will be completed. 
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If you wish to have your questions included in our monthly newsletter,                                                    
Please send to alexe@cityofws.org  Alex Ellis Senior Mechanical Inspector 336-727-2382 

                                     Contact information 

If you have a occupied  dwelling that needs an inspection, please leave us the contact in-
formation on the permit and let the owners or tenants know that we will be contacting 
them to make arrangements to gain access to perform your inspection . Please Do not tell 
them when we will be there to do the inspection .You can let them know that you have 
your inspection scheduled and that we will contact them.  

Thank you  

 
The city has made some changes to our credit card purchasing policy that will include permit 
purchasing. Effective September 4th 2012  credit card purchases are now limited to a  $5.00 
minimum per transaction. The maximum number of transactions is 10 transactions in any 30 
day period and a maximum of  $2,500 total in any 30 day period. If  you are a contractor 
who regularly purchase permits and pay fees with a credit card please make note of these 
changes and make arrangements if needed so we can still help provide the best possible ser-
vice to you and  your company. 

When you request an inspection there is an option of selecting AM or PM inspection request. 
This selection is only for Building inspections of footings or concrete inspections, it is not 
for normal routine inspections . If you have a no heat or an emergency please let us know 
and  we will get you on the front of our list.      

                                         Department changes 

                                              Permit information 

Please provide us with accurate permit information including contact information, cross streets 
and description of work . There are fields on the permit application for all of this information 
to be provided. By completing all of the  appropriate information we can operate more effi-
ciently and help get your job completed quicker. If you should need assistance on completing 
any of this information please contact me and I will help walk you through the process or go 
over it with your office staff.. 

                                             AM /PM Inspections 
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