
 FYI: Be aware that 

Mfg. installation in-

structions may change 

without notice.  We try 

to get out any changes 

we have as soon as we 

are made aware of 

them.  Most Mfg. in-

structions are required 

to be on site for an in-

spection.  Don’t let the 

absence of looking at 

these instructions be 

the cause of a failed 

inspection. Thank you. 

2012 NC Plumbing Code 

 303.2 Installation of materials. 

All materials used shall be in-

stalled in strict accordance with 

the standards under which the 

materials are accepted and ap-

proved. In the absence of such 

installation procedures, the manu-

facturer’s installation instructions 

shall be followed. Where the re-

quirements of referenced stan-

dards or manufacturer’s installa-

tion instructions do not conform 

to minimum provisions of this 

code, the provisions of this code 

shall apply. 

405.2 Access for cleaning. 

Plumbing fixtures shall be in-

stalled so as to afford easy access 

for cleaning both the fixture and 

the area around the fixture. 

405.3 Setting. Fixtures shall be 

set level and in proper alignment 

with reference to adjacent walls. 

502.1 General. Water heaters 

shall be installed in accordance 

with the manufacturer’s installa-

tion instructions. Oil-fired water 

heaters shall conform to the re-

quirements of this code and the 

International Mechanical Code. 

Electric water heaters shall con-

form to the requirements of this 

code and provisions of NFPA 70. 

Gas-fired water heaters shall 

conform to the requirements of the 

International Fuel Gas Code. 

July 2012 CITY OF WINSTON SALEM 

Contractors 

Plumbing Newsletter 

All information herein was referenced for the Winston-

Salem/Forsyth County Area. If you have questions con-

cerning other Inspection Divisions, please contact that 

division for your answers. 

Q: Did the requirement 

change for testing of the 

water system to a house? 

A: Yes,  The code now 

requirements that the 

“Water Supply System” is 

to be tested. 

The 2012 NCPC defini-

tion: WATER SUPPLY SYS-

TEM. The water service pipe, 

water distribution pipes, and the 

necessary connecting pipes, fit-

less than 100 psi (688 kPa). 

This pressure shall be held for 

at least 15 minutes. The water 

utilized for tests shall be ob-

tained from a potable source 

of supply. The required tests 

shall be performed in accor-

dance with this section and 

Section 107. 

 If you have any ques-

tions, please call your In-

spector over the area you 

are in. 

tings, control valves and all ap-

purtenances in or adjacent to the 

structure or premises. 

 

312.5 Water supply system 

test. Upon completion of a 

section of or the entire water 

supply system, the system, or 

portion completed, shall be 

tested and proved tight under 

a water pressure not less than 

the working pressure of the 

system; or an air test of not 

Questions from Contractors.  

It is hot outside.  Try to 

keep cool and drink 

plenty of fluids  



   If you have any questions or wish for your questions to be 

included in our  newsletter, please send all questions to :  

James Rhodes @ Winston-Salem/Forsyth County Inspec-

tions 100 E. First St., Suite 328 Winston-Salem, NC 27101   

Office:336-727-2379 or E-mail: jamesr@cityofws.org   

 If you are looking for information from NCDOI please go 

to www.ncdoi.com 

 

 For licensing questions contact the State Board of Exam-

iners of Plumbing, Heating, and Fire Sprinkler Contractors 

at  www.nclicensing.org 
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Questions from Contractors.  

P L U M B I N G  N E W S L E T T E R  

Q: I was turned down 

for not having a clean 

out installed on a sew-

age ejector line.  Has 

something changed in 

the code? 

A: Yes, the 2012 NCPC 

added  “...cleanout lo-

cated on the discharge 

of the check valve…” is 

required. It is our inter-

pretation that the intent 

of this new language is 

to provide a method of 

servicing this line with-

Access shall be provided to 

such valves. Such valves shall 

be located above the sump 

cover required by Section 

712.1 or, where the discharge 

pipe from the ejector is below 

grade, the valves shall be 

accessibly located outside the 

sump below grade in an ac-

cess pit with a removable 

access cover. 

 

 

out trying to rod 

through the check valve 

and to help eliminate 

the mess that can be 

involved with just cut-

ting the line into.  

 

712.2 Fittings required. A 

check valve and a full open 

valve, and cleanout located 

on the discharge side of the 

check valve shall be installed 

in the pump or ejector dis-

charge piping between the 

pump or ejector and the grav-

ity drainage system.  

Questions from Contractors.  

Q: Where is the instruc-

tion for putting  a 

shower pan liner under 

test? 

A: North Carolina 

adopted the language 

from the 2009 IPC  for 

this requirements in the 

2012 NCPC this section 

is: 

312.9 Shower liner test. 

Where shower floors and 

receptors are made water-

tight by the application of 

materials required by Section 

417.5.2, the completed liner 

installation shall be tested. 

The pipe from the shower 

drain shall be plugged water 

tight for the test. The floor 

and receptor area shall be 

filled with potable water to a 

depth of not less than 2 

inches (51 mm) measured at 

the threshold. Where a 

threshold of at least 2 inches 

(51 mm) high does not exist, 

a temporary threshold shall 

be constructed to retain the 

test water in the lined floor or 

receptor area to a level not 

less than 2 inches (51 mm)  

deep measured at the thresh-

old.  

The water shall be retained for a test period of not less than 

15 minutes, and there shall not be evidence of leakage. 

Hope this helps. 

Happiness 
is the 

place be-
tween too 
little and 
too much 


